GULA memudaratkan kesihatan. Gula itu racun. Gula penyebab pelbagai penyakit kronik.Ini antara perkara negatif yang dikaitkan dengan gula. Malah pepatah Melayu ada juga menyebut mati semut kerana gula.
Menurut Ensiklopedia bebas, Wikipedia, bahan utama yang digunakan dalam pembuatan gula ialah tebu kuning dan tebu hitam.
Dilaporkan kira-kira 107 buah negara menanam tebu untuk menghasilkan sekitar 1,324 juta tan gula. Negara pengeluar terbesar gula, mengikut Wikipedia ialah Brazil, India, China dan Pakistan.
Batang tebu yang tebal menyimpan sukrosa. Secara ringkasnya, gula dihasilkan daripada air tebu yang kaya dengan sukrosa.
MANIS YANG MEMBAHAYAKAN
Sebabnya? Pemilik ladang tebu mengambil gula putih halus yang dihasilkan daripada tebu pada kadar yang banyak sedangkan pemotong tebu sekadar mengunyah keratan tebu. Impak negatif gula putih turut ditekankan oleh pakar pemakanan dunia yang tersohor, Dr. William Coda Martin.
Pada tahun 1957, beliau tampil mengklasifikasikan gula putih halus sebagai racun. Martin membuat takrifan itu daripada segi perubatan kerana gula merupakan antara bahan yang jika di aplikasi ke tubuh, ditelan atau diproses di dalam tubuh akan menyebabkan atau mungkin menyebabkan penyakit.
Beliau turut mengklasifikasikan gula sebagai racun kerana kandungan vitamin dan galiannya rendah. Apa yang tinggal hanyalah karbohidrat tulen.
Gula akan melahap vitamin dan galian yang berharga daripada tubuh manusia untuk tujuan pencernaan dan detoksifikasi.
GULA DAN KENCING MANIS
Pecahan komplikasi kencing manis :
**55% kematian kerana komplikasi jantung
**13% kes kematian kerana paras gula tidak terkawal
**13% kes kematian kerana kanser
**19% kes kematian kerana lain-lain penyakit
Perkara pertama perlu dilakukan untuk mengelak komplikasi ialah mengawal paras gula dan tekanan darah. Bagaimanapun, pesakit kencing manis yang turut mengalami masalah tekanan darah tinggi sukar mencapai paras gula dan tekanan darah yang disasarkan (selamat).
GULA O (PEMANIS GULA RENDAH KALORI)
Rasa Manis Sama Seperti Gula Putih
gula`O' adalah Pemanis Pengganti Gula Semulajadi dari Ekstrak Tebu yang diformulakan dengan Teknologi Nano.
gula'o' adalah satu alternatif pemanis yang terbaik dengan manis semula jadi dan sesuai untuk gaya hidup yang sihat seisi keluarga.
Nikmati Kemanisan Tanpa Mudarat Bahaya Gula
Dalam ertikata lain, walaupun dengan resepi yang sama, penggunaan gula'o' memberikan anda 100% kemanisan gula tanpa rasa risau dan bimbang kepada kesihatan anda dan keluarga.
Menikmati kemanisan 100% dengan kadar kalori dikurangkan sebanyak 80% dan rendah Glisemik Indeks GI =14 . Kadar penggunaan hanya 1 per 5 dari gula biasa tetapi memperolehi rasa manis yang sama.
Secara tidak langsung menurunkan jumlah pengambilan kalori dalam gula. Mencegah lebih baik dari merawat. Hindari risiko penyakit yang berpunca dari gula putih.
Penerangan Gula O
Gula O adalah pemanis rendah kalori dan sesuai digunakan untuk kegunaan harian (minuman & makanan). Sesuai untuk diamalkan oleh pesakit diabetes dan dapat mengawal berat badan.
Kelebihan Gula O
- Menggelakkan keradangan kulit (inflammation)
- Mengandungi indeks glisemik rendah (sesuai digunakan oleh pesakit diabetes)
- Tidak meningkatkan tahap glukosa dalam darah
- Mengandungi jumlah sucralose yang tidak akan meningkatkan kepekatan gula dalam darah.
Cara Penggunaan Gula O
Campurkan 1.5g Gula O ke dalam 250ml air / masakan (mengikut citarasa).
Bahan utama Gula O
Dextrose Monohyrate (jagung) & Sucralose (tebu)
Berat : 800 g (Per botol)
RM70 Sahaja
Mulakan Sekarang Tempah Di SIni